Domowa zupa pomidorowa - przepis babci naszej redakcyjnej koleżanki. Pycha!
składniki:
- ćwiartka kurczaka
- 2 litry wody
- 1/2 łyżeczki soli
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
- 200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku*
- 250 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
- szczypta zmielonego pieprzu
przyrządzanie:
- Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu.
- W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni “szumowiny”. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
- Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.
- Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę – aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.