Domowe bułeczki z rodzynkami! Pyszne, proste, koniecznie musisz wykonać!
składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
- 15 dag rodzynek
przyrządzanie:
Wszystkie składniki połączyć w podanej kolejności. Jeśli dajemy świeże drożdże – należy je wcześniej rozpuścić w łyżeczce cukru i dodatkowych 4 łyżkach letniego mleka (oprócz 1 szklanki podanej w przepisie). Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki ale w dalszym ciągu być elastyczne i delikatnie lepkie. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 15-16 części, z każdej uformować kulkę. Najlepiej każdą część ciasta najpierw rozpłaszczyć w dłoniach następnie brzegi zawinąć do środka – tak jak byśmy chcieli bułki czymś nafaszerować. Powinny wtedy wyjść idealnie gładkie. Następnie ułożyć je na blaszce łączeniem do dołu.
Bułki układać na blaszce o wymiarach 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok. 1 cm. Następnie blaszkę owinąć szczelnie folią spożywczą (należy ją wtedy wysmarować olejem, by nie przyklejała się do bułek) lub po prostu blachę przykryć ściereczką i odstawić bułki do wyrośnięcia. Powinny wyraźnie urosnąć (mogą się ze sobą zetknąć).
Pieczenie
Bułki po wyrośnięciu posmarować mlekiem i piec w temperaturze 185 stopni C przez ok. 20-25 min. Gdyby za wcześnie zbrązowiały, zanim się dopieką, należy blaszkę przykryć folią aluminiową i dalej dopiekać.