Francuzi uwielbiają słodko zacząć dzień: od croissanta z marmoladą i kawą z mlekiem. Bierzemy z nich przykład i osładzamy sobie weekend.
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego(świeżego lub mrożonego)
- 1 roztrzepane jajko
przyrządzanie:
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Każdy trójkąt zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy (będą rosnąć podczas pieczenia), układaj rogaliki tak, by zawinięty wierzchołek był na dole, a następnie wygnij każdy w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem