Uwielbiacie gofry z letnimi owocami? Teraz nie musicie jechać nad polskie morze, by ich skosztować. Przygotujcie je we własnej kuchni. Oto przepis na chrupiące i gorące gofry.
składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
-
Dodatki:
- 250 ml śmietany 30%,
- 30 g cukru pudru,
- świeże owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)
przyrządzanie:
- Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
- Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.
- Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).
- Rozgrzej gofrownicę.
- Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.
- Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.
- Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.
- Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.
- Na schłodzone gofry nałóż śmietanę i owoce.
ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem