My nie potrafimy wyobrazić sobie lata bez gofrów. A te domowe smakują najlepiej! Dodaj do nich jogurt grecki i pyszne borówki, a wyczarujesz najlepszy wakacyjny deser tego lata. Pycha!
składniki:
- Składniki:
- mąka - 2 i 3/4 szkl.
- mleko 3,2% - 2 szkl.
- jaja - 2 szt.
- olej - 5 łyżek
- sól - 1 szczypta
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka z górką
- cukier - 2 łyżeczki
- Dodatkowo:
- cukier puder - do posypania
- borówki - kilkanaście szt.
- jogurt grecki - 3 łyżki
- olej - do smarowania gofrownicy
przyrządzanie:
- Mąkę, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5-10 minut.
- W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 – 4 minut, aż będą chrupiące i złote.
- Podajemy gofry, na nie nakładamy dwie łyżki jogurtu, a na górę dżem i owoce. Smacznego!