Domowe krakersy są idealnym dopełnieniem do dipów, jak i innych kanapkowych dodatków. W sam raz do pochrupania w sylwestrową noc!
składniki:
- 3 szklanki mąki razowej pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek masła
- pół szklanki sezamu (można dodać mak)
- pół szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy w miarę delikatnie tak, by powstała jednolita masa (masło najlepiej wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić).
- Ostawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm.
- Wycinamy trójkąty o dowolnej wielkości.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, krakersy nakłuwamy widelcem i smarujemy roztopionym masłem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 5 – 10 minut (do momentu aż będą rumiane).