Czy zima czy lato ochota na lody nie mija. Dzisiaj sprawdzony przepis z babcinego zeszytu. Lody kawowe, które wychodzą każdemu!

składniki:
- pół litra tłustego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 dag kawy
przyrządzanie:
- Podaną porcję kawy zalej nieco wrzątkiem, aby się zaparzyła. Odstaw.
- Mleko lekko podgrzej, dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli wolisz.
- Jajka i żółtka ubij na parze z cukrem trzcinowym, dodawaj małymi porcjami letnie mleko.
- Ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Włóż do drugiego naczynia z zimną wodą, wciąż ubijając, aż masa całkiem wystygnie.
- Dodaj mocny napar kawy. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Wlej lody do formy i zamroź. Co 30 minut, przemieszaj, a po 4 godzinach lody są gotowe do podania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














