Czy zima czy lato ochota na lody nie mija. Dzisiaj sprawdzony przepis z babcinego zeszytu. Lody kawowe, które wychodzą każdemu!
składniki:
- pół litra tłustego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 dag kawy
przyrządzanie:
- Podaną porcję kawy zalej nieco wrzątkiem, aby się zaparzyła. Odstaw.
- Mleko lekko podgrzej, dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli wolisz.
- Jajka i żółtka ubij na parze z cukrem trzcinowym, dodawaj małymi porcjami letnie mleko.
- Ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Włóż do drugiego naczynia z zimną wodą, wciąż ubijając, aż masa całkiem wystygnie.
- Dodaj mocny napar kawy. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Wlej lody do formy i zamroź. Co 30 minut, przemieszaj, a po 4 godzinach lody są gotowe do podania.