Nie można wyobrazić sobie lepszego deseru latem! Najlepiej zrobić je jeszcze we własnej kuchni. Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na lody o smaku białej czekolady. Uważajcie, bo one uzależniają...
składniki:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 200 g jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietany kremówki
przyrządzanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać przestudzoną, ale wciąż ciepłą czekoladę, szybko wymieszać. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Podczas mieszania mogą powstać grudki, ale to nie przeszkadza, w lodach po prostu będą kawałki czekolady. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej masę z żółtek, czekolady i jogurtu. Dokładnie wymieszać, przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce przez ok. 20-30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika.