Porcyjka domowych lodów o smaku zabajone. Prosty przepis na niebanalny deser. Koniecznie przetestujcie, a potem dajcie znać jak smakowały! My uwielbiamy to połączenie!

składniki:
150 ml słodkiego wina Marsala
5 żółtek
100 g cukru
szklanka mleka 3,2%
szklanka śmietanki 30%
przyrządzanie:
- Mleko, śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Odstawiamy.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubijając wlewamy powoli mleko ze śmietaną, miksujemy do połączenia składników.
- Masę przelewamy ponownie do garnka, stawiamy na średni gaz i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa znacznie zgęstnieje.
- Po chwili, lekko wystudzoną masę mieszamy z winem. Studzimy i wstawiamy do zamrażarki na 1 h.
- Po tym czasie należy przemieszać masę i ponownie wstawić do zamrażarki. Czynność powtórzyć 3 razy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














