Pączki z dziurką, czyli tak zwane donuty kojarzą wszyscy. Swoją popularność zyskały dzięki amerykańskim filmom, w których stały się nieodłącznym atrybutem policjantów. Donuty są lżejsze i mniej słodkie niż nasze pączki, dlatego miłośnicy słodkości gustują w ich obfitym polewaniu różnorodnymi polewami i obsypywaniu dodatkami.
składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Olej do smażenia
Polewa/Posypka (co kto lubi)
- Cukier puder + mleko/woda (lukier)
- Czekolada + masło (polewa czekoladowa)
- Słodka posypka
przyrządzanie:
- Mąkę wymieszaj z drożdżami.
- Dodaj pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i zacznij wyrabiać ciasto.
- Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto może się kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1-1,5 godziny).
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
- Szklanką (najlepiej by była o średnicy 7 cm) wykrój kółka.
- Mniejszą okrągłą foremką lub nożykiem wykrój mniejsze dziurki.
- Donuty odkładaj na blachę posypaną mąką na około 30 minut (do momentu aż pączki podwoją swoją objętość)
- Smaż pączki na rozgrzanym oleju do około 175 ºC. Temperatura nie powinna być wyższa, żeby pączki za szybko nie zbrązowiały od zewnątrz, gdyż w środku będą jeszcze cały czas surowe.
- Donuty w złotym kolorze zdejmuj z oleju i odkładaj na papierowe ręczniki by odsączyć tłuszcz.
- Ciepłe lukrujemy