Superprosty przepis, a deser jakie efektowny! Jeżeli uwielbiacie słodkości, koniecznie przygotujcie swoje domowe ptysie nadziane bitą śmietaną.
składniki:
- 300 g wody
- 160 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 320 g mąki
- 8 jajek
- Ponadto:
- 760 g śmietanki kremówki
- 200 g cukru pudru
- 6-7 kropli aromatu waniliowego
przyrządzanie:
- Wodę zagotować z masłem i solą.Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.Zestawić z ognia i gdy ciasto ostygnie do 60-70 stopni, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie.
- Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto włożyć do szprycy z gładką nasadką o średnicy 15 mm i w odstępach co 4 cm wyciskać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego.
- Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.Gdy ptysie wyrosną i się zrumienią, obniżyć temperaturę i dopiec.Gdy ostygną, przekroić w poprzek na pół.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać 120 g cukru pudru oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszać.Bitą śmietanę można też aromatyzować likierem, rumem lub koniakiem.
- Ptysie napełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem