Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Domowe ptysie z bitą śmietaną

Superprosty przepis, a deser jakie efektowny! Jeżeli uwielbiacie słodkości, koniecznie przygotujcie swoje domowe ptysie nadziane bitą śmietaną.

składniki:

  • 300 g wody
  • 160 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g mąki
  • 8 jajek
  • Ponadto:
  • 760 g śmietanki kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 6-7 kropli aromatu waniliowego

przyrządzanie:

  1. Wodę zagotować z masłem i solą.Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.Zestawić z ognia i gdy ciasto ostygnie do 60-70 stopni, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie.
  2. Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto włożyć do szprycy z gładką nasadką o średnicy 15 mm i w odstępach co 4 cm wyciskać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego.
  3. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.Gdy ptysie wyrosną i się zrumienią, obniżyć temperaturę i dopiec.Gdy ostygną, przekroić w poprzek na pół.
  4. Śmietankę ubić na sztywno, dodać 120 g cukru pudru oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszać.Bitą śmietanę można też aromatyzować likierem, rumem lub koniakiem.
  5. Ptysie napełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem