Można je podać jako samodzielne danie lub dodatek do zup. Świetnie sprawdzą się do rosołu czy barszczu! Oto domowe uszka z serem i szpinakiem.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 posiekana cebula
- 250-300 g mrożonego szpinaku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 200 g białego sera typu feta
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki roztopionego masła lub oliwy
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. pół godziny.
- Cebulę zeszklić na oleju.
- Dodać szpinak, podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż szpinak się rozmrozi.
- Dodać posiekany czosnek, wymieszać i odparować resztę płynu.
- Gdy szpinak z cebulą wystygną dodać rozdrobniony ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć za pomocą szklanki okręgi, nakładać na nie farsz i sklejać.
- Gotujemy w osolonej wodzie, aż uszka wypłyną na wierzch.