Zdrowe, domowe żelki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!
składniki:
- sok z czerwonych pomarańczy – 150 ml
- sok marchewkowy – 150 ml
- miód – 50 g
- żelatyna – 40 g
przyrządzanie:
- foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
- żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc
KROK 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.
KROK 2: ZAGOTOWUJEMY MASĘ NA ŻELKI
Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
KROK 3: PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMEK
Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.