Masz ochotę zamienić swoją kuchnię w pachnącą pieczywem piekarnię? Zamiast kupować chleb w sklepie, upiecz go w domu! Oto prosty przepis na świeży i chrupiący chleb pszenny.
składniki:
- 450g mąki pszennej
- 3g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- około szklanki letniej wody
przyrządzanie:
1. Zasypujemy drożdże cukrem i zalewamy wodą.
2. Do miski wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże i wodę.
3. Miksujemy na jednolitą masę.
4. Zawijamy w folię i odstawiamy na noc.
5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego wcześniej garnka.
6. Pieczemy przez 30 minut z pokrywką, 10 minut bez pokrywki w temperaturze 200 stopni.
7. Studzimy.