Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupnego, doskonale smakuje z jajkiem, żurkiem czy twarożkiem. Jeśli wolisz łagodniejszy posmak możesz dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.

składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
przyrządzanie:
- Korzenie chrzanu obieram za pomocą obieraczki do warzyw i wrzucam na 30 minut do zimnej wody.
- Chrzan trę na tarce o małych oczkach. Następnie skrapiam cytryną, dodaję cukier, sól oraz wodę ( w zależności jaką chcę uzyskać konsystencję)
- Doprawiony chrzan przekładam do słoiczka i wkładam do lodówki.
uwagi:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














