Zrobicie go raz, zakochacie się i już nigdy nie sięgniecie po dżemy ze sklepowych półek. Dietetyczny, świeży, prawdziwie domowy. Idealny do świeżego pieczywa i gorącej herbaty. Spróbujecie?
składniki:
- Na 1 kg truskawek – 250-300 gram cukru
- 1/2 soku z 1 cytryny
przyrządzanie:
1. Truskawki umyć,usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka. Ja duże truskawki przekrajam na pół. Truskawki w trakcie gotowania same się rozpadną.( Można też przed gotowaniem użyć tłuczka do ziemniaków i lekko je ugnieść.)
2. Zasypujemy truskawki połową ilości używanego cukru, odstawiamy na min.2 h lub najlepiej na cała noc do lodówki lub w chłodne miejsce aby puściły ładnie sok. W upalne dni koniecznie wstawiamy do lodówki aby zapobiec fermentacji.
3. Przekładamy truskawki do dużego garnka, najlepiej aby był jak największy aby truskawki mogły dobrze i szybko odparować ( na 2 kg truskawek garnek 4 l będzie idealny)
4. Na początku gotujemy na dość mocnym ogniu aby truskawki oraz ich sok się zagotował.Dodajemy też sok z cytryny. Po zagotowaniu kiedy będzie kipieć, zmniejszamy gaz/płomień na mniejszy tzw. wolny.Smażymy długo około 3-4 h co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił od dna.
5. Po 2 h smażenia dodajemy resztę porcji cukru.
6.Kiedy nasz dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3-4 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą „talerzykową” – wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo- jeśli dżem nie ścieka to znaczy że jest gotowy.
7. Możemy gorący dżem przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików ( które wycieramy do sucha ściereczką w środku) Zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą kilka minut.
2. Zasypujemy truskawki połową ilości używanego cukru, odstawiamy na min.2 h lub najlepiej na cała noc do lodówki lub w chłodne miejsce aby puściły ładnie sok. W upalne dni koniecznie wstawiamy do lodówki aby zapobiec fermentacji.
3. Przekładamy truskawki do dużego garnka, najlepiej aby był jak największy aby truskawki mogły dobrze i szybko odparować ( na 2 kg truskawek garnek 4 l będzie idealny)
4. Na początku gotujemy na dość mocnym ogniu aby truskawki oraz ich sok się zagotował.Dodajemy też sok z cytryny. Po zagotowaniu kiedy będzie kipieć, zmniejszamy gaz/płomień na mniejszy tzw. wolny.Smażymy długo około 3-4 h co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił od dna.
5. Po 2 h smażenia dodajemy resztę porcji cukru.
6.Kiedy nasz dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3-4 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą „talerzykową” – wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo- jeśli dżem nie ścieka to znaczy że jest gotowy.
7. Możemy gorący dżem przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików ( które wycieramy do sucha ściereczką w środku) Zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą kilka minut.