Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Domowy dżem truskawkowy

Zrobicie go raz, zakochacie się i już nigdy nie sięgniecie po dżemy ze sklepowych półek. Dietetyczny, świeży, prawdziwie domowy. Idealny do świeżego pieczywa i gorącej herbaty. Spróbujecie?

składniki:

  • Na 1 kg truskawek – 250-300 gram cukru
  • 1/2 soku z 1 cytryny

przyrządzanie:

1. Truskawki umyć,usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka. Ja duże truskawki przekrajam na pół. Truskawki w trakcie gotowania same się rozpadną.( Można też przed gotowaniem użyć tłuczka do ziemniaków i lekko je ugnieść.)
2. Zasypujemy truskawki połową ilości używanego cukru, odstawiamy na min.2 h lub najlepiej na cała noc do lodówki lub w chłodne miejsce aby puściły ładnie sok. W upalne dni koniecznie wstawiamy do lodówki aby zapobiec fermentacji.
3. Przekładamy truskawki do dużego garnka, najlepiej aby był jak największy aby truskawki mogły dobrze i szybko odparować ( na 2 kg truskawek garnek 4 l będzie idealny)
4. Na początku gotujemy na dość mocnym ogniu aby truskawki oraz ich sok się zagotował.Dodajemy też sok z cytryny. Po zagotowaniu kiedy będzie kipieć, zmniejszamy gaz/płomień na mniejszy tzw. wolny.Smażymy  długo około 3-4 h co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił od dna.
5. Po 2 h smażenia dodajemy resztę porcji cukru.
6.Kiedy nasz dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3-4 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą „talerzykową” – wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo- jeśli dżem nie ścieka to znaczy że jest gotowy.
7. Możemy gorący dżem przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików ( które wycieramy do sucha ściereczką w środku) Zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą kilka minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy