Falafel, czyli smażone kuleczki z ciecierzycy. To charakterystyczne danie dla kuchni arabskiej. Przepis jest idealny dla wszystkich wegetarian i wegan. Przygotowaliśmy dla was najlepszy przepis.
składniki:
300 g suchej ciecierzycy
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
przyrządzanie:
- Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
- W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki.
- Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy