Domowy groszek ptysiowy idealny do zup. Czasem można go pochrupać solo i też będzie smacznie!
składniki:
- 300 g mąki
- 500 ml wody
- 100 g masła
- sól
- 7 jajek
przyrządzanie:
- Rozpuść masło, dodaj do niego powoli mąkę, mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta kulka ciasta, dodaj sól, i zacznij miksować na małych obrotach dodając powoli po jednym jajku. Ten czas powinien trwać około 8 minut. Gdy masa już będzie zwarta, nałóż ją do szprycy i wyciskać na blaszkę małe kuleczki, w niedalekich odstępach od siebie. Piecz je krótko, około 7 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















