Pyszny jabłecznik, który wykonacie w domowym zaciszu. Prosty przepis, ale spektakularny rezultat!
składniki:
- 4 i pół szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 165 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 120 g kwaśnej śmietany (18%)
- 2,5 kg jabłek, cynamon i cukier do smaku, 4 łyżki bułki tartej
- cukier puder i sok z cytryny na lukier
przyrządzanie:
-
Z maki, cukru, jajka, żółtka, proszku do pieczenia, masła i śmietany zagnieść ciasto w kształcie kuli. Podzielić na 3 części, każdą z nich zawinąć w folię lub w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otworami, wymieszać z cynamonem (u mnie = w dużej ilości, bo bardzo lubimy smak cynamonu), cukrem i bułka tartą.
Prostokątna blaszkę posmarować tłuszczem i lekko obsypać bułka tartą. Wyjąć kule ciasta z lodówki. Rozwałkować i układać w blaszce warstwami: najpierw ciasto, potem połowa jabłek, ciasto, druga część jabłek, ostatnia warstwa ciasta. Piec 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Kiedy ciasto wystygnie, posmarować lukrem zrobionym z dużej ilości cukru pudru i malutkiej ilości soku z cytryny.