Kebaby, które możecie kupić w budkach czy restauracjach, w niczym nie przypominają oryginalnego tureckiego dania. My specjalnie dla was podrzucamy przepis na domowy kebab z grilla z mięsa wołowego.
składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego.
- jajko.
- 3 łyzki bułki tartej .
- sól do smaku.
- pieprz do smaku.
- pieprz kolorowy mielony.
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
- 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej.
- posiekana natka pietruszki.
- 2 ząbki czosnku
- patyczki do szaszłyków
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki godzine. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek formujac zgrabny kebab. Smażymy na grilu, najpierw na wyższej półce, potem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć. Można tez usmażyc na patelni w swojej kuchni.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy