Domowy kisiel marchewkowy. Taki pyszny, taki prosty, że aż żal nie spróbować!
[caption id="attachment_198973" align="aligncenter" width="640"] ????????????????????????????????????[/caption]składniki:
1 szklanka soku marchewkowego
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 – 2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
- W niedużej szklance połączyć wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodać wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewać na małym ogniu delikatnie mieszając.
- Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszyć ogień i przygotować trzepaczkę. Stopniowo wlewać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel nie zgęstnieje odpowiednio.