Doskonale smakuje z kardamonem i goździkami. Taki deser to samo zdrowie możesz go zjeść na śniadanie czy na kolacje. Domowy kisiel poleca się dla dzieci, które uwielbiają słodkości!
składniki:
- 1 l wody
- 250 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 goździk
- szczypta kardamonu (można pominąć)
przyrządzanie:
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki ( możesz je później zblendować) zalewam ciepłą przegotowaną wodą dodaję przyprawy: goździk,cukier,kardamon i zostawiam na 20 minut.
- W tej samej wodzie gotuję śliwki około 30 minut pod koniec gotowania wyjmuję goździk jeśli wcześniej nie kroiłam śliwek to chwilę blenduję.
- Następnie do szklanki wlewam 1/4 zimnej wody dodaję 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie mieszam i wlewam do śliwek. Całość zagotowuję.
- Gotowy kisiel przekładam do miseczek.
uwagi: