Doskonale smakuje z kardamonem i goździkami. Taki deser to samo zdrowie możesz go zjeść na śniadanie czy na kolacje. Domowy kisiel poleca się dla dzieci, które uwielbiają słodkości!
 
 

składniki: 
- 1 l wody
- 250 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 goździk
- szczypta kardamonu (można pominąć)
przyrządzanie:
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki ( możesz je później zblendować) zalewam ciepłą przegotowaną wodą dodaję przyprawy: goździk,cukier,kardamon i zostawiam na 20 minut.
- W tej samej wodzie gotuję śliwki około 30 minut pod koniec gotowania wyjmuję goździk jeśli wcześniej nie kroiłam śliwek to chwilę blenduję.
- Następnie do szklanki wlewam 1/4 zimnej wody dodaję 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie mieszam i wlewam do śliwek. Całość zagotowuję.
- Gotowy kisiel przekładam do miseczek.
uwagi: 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














