Nie znamy nikogo kto nie lubi zupy pomidorowej. Przecier ze świeżych i aromatycznych pomidorów - to nieodłączny jej element. Koniecznie wykonaj go w domowym zaciszu, użyj dorodnych warzyw - i zamknij całe zdrowie w słoiku. Na zimowe dni - jak znalazł!
składniki:
- 1 kg podłużnych pomidorów
- ewentualnie: odrobina masła, sól, pieprze, suszona bazylia
przyrządzanie:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w cząstki. Włóż je do garnka o grubym dnie i smaż na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Pomidory smaż aż skórka od nich odejdzie a pomidory rozpadną się i zrobi się z nich papka.
Zajmuje to ok. 20 minut.
- Pomidory odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie przetrzyj je przez sito z drobnymi oczkami. Na sito nakładaj małe porcje, a to co zostanie nieprzetarte (skórki i ziarenka) wyrzuć.
Po przetarciu wszystkiego otrzymasz płynny przecier, który doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Przecier możesz jeszcze zagęścić podgrzewając go dłużej- odparują płyny. To jest też czas na doprawienie pomidorów solą, pieprzem czy ziołami.
- Gorące pomidory przelej do wyparzony i wyprażonych słoików. Słoiki zakręć dobrze i dla bezpieczeństwa pasteryzuj je np. na sucho, w piekarniku nagrzanym do 120-14 st. C. przez ok. 20 minut.