Dla wszystkich, którzy uwielbiają sosy czosnkowe jako dodatek do dań głównych, mamy świetny przepis. Hiszpański sos Aioli przyrządzony z pieczonego czosnku zaskoczy was intensywnością smaku i ciekawym aromatem. Idealny do przekąsek, pieczywa, sałatek.
składniki:
- 4–5 ząbków czosnku
- żółtko
- 200 ml oliwy
- sok z cytryny do smaku
- biały pieprz i sól
- 3 filety anchovies
- odrobina wody
przyrządzanie:
Do miski wkładamy żółtko, wyciśnięty czosnek i rozgniecione anchovies. Mieszamy. Małym strumieniem wlewamy oliwę, cały czas intensywnie mieszając. Jeśli nie mamy miski z gumowym podłożem, najlepiej kiedy jedna osoba trzyma miskę i leje olej, a druga miesza. Gdy wlejemy całą oliwę, wciskamy trochę soku z cytryny i dodajemy odrobinę wody, dzięki krórej sos zyska aksamitną konsystencję. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.