Zamiast kupować gotowe sosy w supermarkecie, przygotuj domowy ze świeżych pomidorów. Banalnie prosty do zrobienia, a w smaku nie do porównania z tymi, które możesz dostać w sklepie.
składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- kilka listków bazylii (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Zagotować wodę w garnku, wrzucić pomidory. Po około minucie, gdy skórka zacznie odchodzić, wyłowić pomidory i obrać. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona ze środka. Miąższ pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pomidory, zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 15 minut. Zmiksować na gładki sos, doprawić solą i cukrem.
- W razie potrzeby sos można pogotować dłużej aby go odparować i zagęścić. Opcjonalnie modać dodać posiekaną bazylię.