Zamiast kupować gotowe sosy w supermarkecie, przygotuj domowy ze świeżych pomidorów. Banalnie prosty do zrobienia, a w smaku nie do porównania z tymi, które możesz dostać w sklepie.

składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- kilka listków bazylii (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Zagotować wodę w garnku, wrzucić pomidory. Po około minucie, gdy skórka zacznie odchodzić, wyłowić pomidory i obrać. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona ze środka. Miąższ pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pomidory, zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 15 minut. Zmiksować na gładki sos, doprawić solą i cukrem.
- W razie potrzeby sos można pogotować dłużej aby go odparować i zagęścić. Opcjonalnie modać dodać posiekaną bazylię.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














