Nie jest to najprostszy wypiek, ale za to jaki zjawiskowy! Domowy tort migdałowy idealny na specjalne okazje. Smak i wygląd zaskoczą każdego!
składniki:
Spód:
6 białek
300 g cukru drobnego do wypieków
100 g cukru pudru
400 g mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku dopieczenia
Krem:
6 żółtek
250 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
200 g masła
Dodatkowo:
100 g migdałów słupki
3 łyżki cukru trzcinowego
przyrządzanie:
1. Najpierw przygotowujemy spód. Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty. Wsypujemy cukier.
2. Cukier puder mieszamy w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
5. Do ubitej,sztywnej masy z białek dodajemy zawartość miski z mielonymi migdałami. Mieszamy.
6. Masę przelewamy do przygotowanych foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 160 stopni.