Nie jest to najprostszy wypiek, ale za to jaki zjawiskowy! Domowy tort migdałowy idealny na specjalne okazje. Smak i wygląd zaskoczą każdego!
składniki:
Spód:
6 białek
300 g cukru drobnego do wypieków
100 g cukru pudru
400 g mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku dopieczenia
Krem:
6 żółtek
250 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
200 g masła
Dodatkowo:
100 g migdałów słupki
3 łyżki cukru trzcinowego
przyrządzanie:
1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem.
2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy.
3. W rondelku gotujemy śmietankę wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
4. Śmietankę wlewamy do żółtek.
5. Masę odstawić do ostudzenia.
6. Ucieramy masło i dodajemy do niego powoli naszą masę.