Nie jest to najprostszy wypiek, ale za to jaki zjawiskowy! Domowy tort migdałowy idealny na specjalne okazje. Smak i wygląd zaskoczą każdego!
składniki:
Spód:
6 białek
300 g cukru drobnego do wypieków
100 g cukru pudru
400 g mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku dopieczenia
Krem:
6 żółtek
250 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
200 g masła
Dodatkowo:
100 g migdałów słupki
3 łyżki cukru trzcinowego
przyrządzanie:
1. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki cukru trzcinowego, dodajemy słupki migdałów i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze o pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.
3. Jak już mamy wszystko, to przekładamy spody kremem, a na wierzch sypiemy prażone migdały!