Przepis na zdrowe i pyszne danie wtśmienite na każdą okazję.
Składniki:
- 40 dag.filetów z dorsza
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- łyżka margaryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka mąki
- sok z cytryny
- łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mielona papryka
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na pół godziny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząsteczki. W rondlu roztopić margarynę i poddusić cebulę. Gdy zmięknie oprószyć mąką i podsmażyć. Dolać trochę wody by powstał rzadki sos. Włożyć paprykę, pomidora, doprawić mieloną papryką, pieprzem i solą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka zmięknie. Włożyć filety i dusić ok. 15 minut. Wlać śmietanę, przykryć i podgrzewać kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.