Dorsz należy do gatunku ryb, które bez obaw możemy pałaszować. Wyjdzie nam to na zdrowie! Dzisiaj przepis na dorsza w sosie porowym! Pyszności i ten smak....!
składniki:
Smażona ryba:
- 500 g filetów z dorsza (waga po odmrożeniu)
- 2 łyżki mąki pszennej do panierowania
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 100 g posiekanego w cienkie plasterki pora (biała część)
- 1-2 łyżki masła
- 1/2 szklanki rosołu
- 200 ml śmietany 30% (w wersji lżejszej śmietana 12%)
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
przyrządzanie:
- Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
- Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.