Klasyczny kurczak curry z papryczką chilli
składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 szklanki bulionu z kostki
- kilka gałązek kolendry
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
przyrządzanie:
- Mięso pokrój w kostkę. Składniki marynaty wymieszaj, zalej mięso, odstaw do lodówki.
- Sklaruj masło, roztop je w garnku, a gdy zacznie się pienić, zdejmij pianę, zlej ostrożnie tłuszcz znad osadu. Rozgrzej sklarowane masło, dodaj ziarenka kolendry i gorczycy, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną papryczkę chilli, podsmaż.
- Wsyp ryż. Wymieszaj, podsmaż mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz i zbieleje, 3-4 minuty.
- Zalej bulionem i włóż kurczaka razem z marynatą. Gotuj, aż ryż będzie miękki.
- Podawaj gorące, posypane kolendrą.