Kuleczki, kluseczki drobiowe idealne do zupy zamiast makaronu. Świetnie komponują się tez z gulaszem.
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub kury rosołowej (surowa)
- 2 bułki – takie wielkości kajzerki
- 1 jajko
- 70 ml mleka albo śmietanki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Z bułek lekko odkroić skórkę – ale jak trochę jej zostanie to nic się złego nie stanie.
- Bułki rozdrobnić (najlepiej w melakserze) – dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
- Masę formować za pomocą dwóch łyżek w kluseczki (nałożyć na jedną łyżkę, przygnieść drugą i przesunąć z jednej łyżki na drugą, żeby uformować kluskę).
- Kluseczki wrzucać do wrzącego rosołu i gotować ok 7-10minut.