Jeden z ulubionych przysmaków zarówno dzieci jak i starszych łakomczuchów. Idealnie pasują do kawy czy herbaty. Oto pyszne drożdżówki nadziewane wiśniami.
składniki:
550 g mąki
30 g drożdży świeżych
3 łyżki masła roztopionego
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
Wiśnie ze słoika lub dowolny dżem
Kruszonka:
120 g mąki
4 czubate łyżki cukru
60 g masła
przyrządzanie:
- Robimy rozczyn z: 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży , cukru raz 1/4 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodać resztę składników ciasta. Zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z ciasta uformwoac “drożdżówki” , na środek placka nałożyć wiśnie.
- Bułeczki kłaść na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia
- Jajko roztrzepać z 15 ml mleka. Składniki na kruszonkę wyrobić palcami.
-
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i pospać kruszonką.
Piec ok 25 minn w 190 stopniach. Wierz ozdobić świeżymi wiśniami i miętą.