Na sam widok ciasta z wiśniami leci ślinka. Jak go wykonać? To proste. Zobacz na przepis i zrób go razem z nami krok po kroku.
składniki:
500 g wiśni lub czereśni
40 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
10 dag masła
3/4 szklanki mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy. Dodajemy 4 łyżki mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie trwać około 10 minut.
- Pozostałe mleko łączymy z masłem, cukrem. Podgrzewamy i czekamy, aż się rozpuści. Całość przestudzamy.
- Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło i cukier oraz mleko. Następnie powoli wyrośnięte drożdże, żółtka. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na 15 minut.
- Po tym czasie przekładamy do formy.
- Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
- Wiśnie lub czereśnie myjemy, usuwamy pestki. Lekko wciskamy w ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.