Proste do przyrządzenia, smaczne, typowo polskie ciasto.
przepis z kuchni: polskiej
czas: godzina
liczba porcji: 4
składniki:
50 dag mąki
1 opakowane drożdży
szklanka mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
50 dag owoców (truskawki, jagody, poziomki)
cukier puder do dekoracji
przyrządzanie:
Połowę mąki wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, zalać 1 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki, resztą mleka i szczyptą soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić.
Ciasto ułożyć w posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie, odstawić, żeby jeszcze wyrosło, położyć na nim owoce, upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.