Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Drożdżowy warkocz nadziany masą orzechowo-marcepanową. Doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. 

marzipan-628297_640

składniki:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania
  • płatki migdałowe do posypania
  • miód do posmarowania wierzchu ciasta
nadzienie:
  • 200g marcepanu
  • 2 białka
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g cukru pudru

przyrządzanie:

  • Aby wykonać nadzienie musimy utrzeć marcepan z białkiem i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy na około 20 minut.
  • W misce ucieramy drożdże, cukier  oraz cukier waniliowy
  • mleko podgrzewamy, a następnie wlewamy je do drożdżowo cukrowej mieszanki, mieszamy
  • Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy mieszankę drożdżową, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,
  • gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
  • po tym czasie wałkujemy ciasto i smarujemy nadzieniem.
  • Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku
  • pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
  • gotowe ciasto smarujemy miodem, kroimy dopiero jak wystygnie.

 

ZOBACZ TEŻ: Słodkie placuszki z cynamonem