Duszony jarmuż z przyprawami i czosnkiem to świetny zamiennik standardowej surówki. Równie zdrowy, pyszny i niecodzienny. Warto się czasem skusić!
składniki:
- 1 opakowane jarmużu świeżego (około 400 g paczka)
- 3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- do smaku: pieprz, sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- śmietana 18% 2 łyżki
- oliwa
przyrządzanie:
- Jarmuż bardzo dokładnie umyć. Porwać na mniejsze kawałki, najlepiej w rękach.
- Gotować przez 3 minuty, we wrzącej wodzie. Odcedzić. Odstawić na moment.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć odcedzony jarmuż.
- Przypraw solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny, dosyp szczyptę gałki, kardamon.
- Duś 5 minutek, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Podawaj do wszelkiego rodzaju dań głównych.