Duszony jarmuż z przyprawami i czosnkiem to świetny zamiennik standardowej surówki. Równie zdrowy, pyszny i niecodzienny. Warto się czasem skusić! 
 
 

składniki: 
- 1 opakowane jarmużu świeżego (około 400 g paczka)
- 3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- do smaku: pieprz, sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- śmietana 18% 2 łyżki
- oliwa
przyrządzanie:
- Jarmuż bardzo dokładnie umyć. Porwać na mniejsze kawałki, najlepiej w rękach.
- Gotować przez 3 minuty, we wrzącej wodzie. Odcedzić. Odstawić na moment.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć odcedzony jarmuż.
- Przypraw solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny, dosyp szczyptę gałki, kardamon.
- Duś 5 minutek, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Podawaj do wszelkiego rodzaju dań głównych.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














