Wartości odżywcze dyni
Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej witamin zawiera. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, B1, B2, C, PP, oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, a ta z kolei zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok i chroni przed nowotworami.
Dynia – co ciekawe – bogata jest również w białko a przy tym jest niskokaloryczna. W 100 g jest jedynie od 15 (odmiany letnie) do 35 (odmiany zimowe) kcal. Dynia pomoże nam w kuracjach odchudzających dzięki zawartości celulozy, która przyspiesza przemianę materii. Jest też źródłem pektyn i kwasów organicznych. Pomaga przy schorzeniach przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom, ma korzystny wpływ na pracę wątroby) i układu krążenia. Jest polecana jako lekkostrawna i łatwo przyswajalna także dla niemowląt. Można ją wprowadzać już na samym początku rozszerzania diety malucha w związku z tym, że nie wiąże ona tylu azotanów i fosforanów z ziemi jak np. marchew z konwencjonalnych upraw.
Dynia jest uważana za owoc ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Często zalecana jest rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie. Także kobiety w ciąży powinny jeść dynię ze względu na jej właściwości przeciwwymiotne. Dynie wspomagają także nasz układ immunologiczny.
A może pestki?
Pestki dyni są coraz bardziej popularne jako dodatek do pieczywa, sałatek i innych potraw. Polecane są szczególnie dla mężczyzn ponieważ zapobiegają rozrostowi i zapaleniu prostaty. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo organicznego, łatwo przyswajalnego cynku (w 1 kilogramie pestek jest aż 130-202 mg tego minerału). Z tego też powodu nasiona te stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.
Pestki dyni to prawie w połowie olej, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie on posiada właściwości, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu i obniżają jego poziom. Pestki mają więc działanie przeciwmiażdżycowe a dodatkowo zawierają lekkostrawne białko, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Od dawna stosowane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.
Pestki dyni pomagają także w pozbyciu się z układu pokarmowego pasożytów, takich jak robaki i tasiemiec. Poleca się je dzieciom w każdych ilościach, ważne jednak by były świeże i nieprzesuszone.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o dyni!