Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dyniowe pączki z dziurką

Tłusty czwartek już 12 lutego, więc pora przygotować słodkie menu! Chociaż dyniowe pączki mogą wydawać się nie lada wyzwaniem, to tak naprawdę przygotowanie ich jest banalne i przyjemne. Przekonaj się! 

John's_Inc_Pizza_mini_Donuts

składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni (poniżej znajdziesz przepis na purre)
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 6 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cynamon
  • smalec do smażenia
  • lukier lub cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Jak przygotować puree dyniowe?

  • Wydrąż gniazdo nasienne z dyni i pokrój dynię na plastry.
  • Ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
  • Gotowa dynia powinna być miękka. Usuń z niej skórę i zmiksuj dynię na gładką masę.

 

PĄCZKI 

  • Drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru wymieszaj z mlekiem. Odstaw mieszankę na około 15 minut.
  • Mąkę przesiej dodaj sól, pozostały cukier, odrobinę cynamonu. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj rozczyn, puree z dyni, żółtka sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i masło.
  • Wszystko zagnieć tak, aby powstało elastyczne i napowietrzone ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i  odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie zwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Następnie za pomocą szklanki wytnij koła i kieliszkiem zrób dziurki.
  • Pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

 

SMACZNE? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pączki z bitą śmietaną