Idealne na śniadania i podwieczorki. Słodkie i zupełnie inne niż naleśniki. Dynia jest teraz na topie - więc dlaczego nie spróbować naszego przepisu? Słodkie placuszki z dyni - polecają się!
składniki:
- 250 g puree z dyni (odmiana Hokkaido)
- 170 g mąki ryżowej
- 100 mln mleka sojowego (może być migdałowe, orzechowe, ryżowe lub zwykłe)
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- syrop klonowy do podania
przyrządzanie:
- Dynię Hokkaido kroimy na plastry, oczyszczamy z pestek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min. Po 20 min. przykrywamy naczynie folią aluminiową.
- Po wystygnięciu rozdrabniamy widelcem lub blenderem na puree (można ze skórką).
- Masę możemy przechowywać ok. 5 dni w lodówce.
- Do dyniowego puree dodajemy jajko, przyprawy, proszek do pieczenia oraz miód.
- Całość pomału mieszamy, dodając stopniowo mąkę oraz mleko.
- Jeżeli masa będzie za gęsta, dodajemy więcej mleka.
- Placki pieczemy ok. 3-4 min. po każdej ze stron.
- Podajemy posypane orzechami laskowymi lub polewamy syropem klonowym.