Sezon na dynie zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza mnóstwo pyszności w domach. Warto przygotować się na te wspaniałe warzywa, bowiem są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Wypróbujcie przepisu na krem z dyni.
składniki:
- połowa średniej dyni
- nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek włoszczyzny
- odrobina przecieru pomidorowego lub ketchupu
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- zioła
przyrządzanie:
Z włoszczyzny gotujemy wywar. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i następnie wrzucamy do garnka, gdzie smaży się cebula. Podsmażamy i zalewamy wywarem. Gotujemy. Możemy dodać także włoszczyznę.
Gdy warzywa będą już miękkie, bierzemy blender i miksujemy zupę. Na sam koniec doprawiamy ją przyprawami. W celu przełamania smaku odrobiną kwaśnej nuty, możemy dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego lub ketchupu.
Zupę można podawać udekorowaną grzankami lub zieloną natką pietruszki.
Smacznego!