Domowych przetworów nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach. Szczególnie dżemów, które osładzają nam zimne poranki. Prezentujemy przepis na ten szczególny, bo z nutką wanilii w tle. Gruszki są teraz wyjątkowo tanie i dorodne. Koniecznie wykonajcie dla siebie kilka słoiczków dżemu gruszkowego z wanilią.
składniki:
- 3kg gruszek
- 500g cukru
- jedna laska wanilii
- sok z połowy cytryny
przyrządzanie:
- Gruszki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu aż gruszki puszczą soki. Dodać cukier i sok z cytryny.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem zeskrobać ziarenka i dodać je do gruszek, laskę również. Gotować aż gruszki rozpadną się zupełnie i dżem zgęstnieje. Najlepiej jest robić to na raty, gotując po pół godziny dwa razy dziennie np. rano i wieczorem.
- Kiedy dżem będzie już miał odpowiednią konsystencję, wyjąć laskę wanilii, a następnie przełożyć go do wyparzonych/wypieczonych słoików i pasteryzować około 15-20 minut.