Dżem ze śliwek o orientalnej nucie wanilii, cynamonu! Coś przepysznego! Wyobraź sobie, że jest jesienna plucha za oknem, a Ty na śniadanie serwujesz tosty z takim dżemem i kakao. Brzmi kusząco, prawda? Zatem rachu ciachu i do dzieła!

składniki:
- 2 kilogramy dobrych gatunkowo śliwek
- pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 spora łyżka cynamonu
przyrządzanie:
- Śliwki dokładnie umyj, wydryluj i przekrój na połówki
- Z laski wanilii wydrąż nasiona
- Przygotuj sobie garnczek o grubym dnie
- Wrzuć do niego umyte owoce, laskę wanilii, ziarenka wanilii oraz cukier i cynamon
- Ustaw palnik na najmniejszą moc i podgrzewaj miksturę około 1,5 h
- Gdy zobaczysz, że śliwki tworzą już rozciapaną masę usuń laskę wanilii i wszystko potraktuj blenderem
- Ciepły dżem przełóż do słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Słoiki możesz pasteryzować według powszechnie znanej metody