Oryginalne połączenie czarnej porzeczki z sokiem pomarańczowym.

składniki: 
- 1 kilogram czarnych porzeczek
 - 1 kg jabłek
 - 300 g cukru
 - 1 cytryna
 - 1 pomarańcza
 
przyrządzanie:
- Porzeczki oberwij z gałązek, usuń szypułki, umyj. Wrzuć do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez blisko 1,5 godziny, często mieszając i ugniatając porzeczki.
 - Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Do gotujących sie porzeczek dodaj jabłka i sok z cytrusów, gotuj jeszcze 40- 50 minut do czasu, aż jabłka się rozpadną, a dżem osiągnie pożądaną konsystencje.
 - Gorącym dżemem napełnij słoiki, zakręć, ustaw na zakrętkach i zostaw do czasu, aż wystygną.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














