Oryginalne połączenie czarnej porzeczki z sokiem pomarańczowym.
składniki:
- 1 kilogram czarnych porzeczek
- 1 kg jabłek
- 300 g cukru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
przyrządzanie:
- Porzeczki oberwij z gałązek, usuń szypułki, umyj. Wrzuć do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez blisko 1,5 godziny, często mieszając i ugniatając porzeczki.
- Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Do gotujących sie porzeczek dodaj jabłka i sok z cytrusów, gotuj jeszcze 40- 50 minut do czasu, aż jabłka się rozpadną, a dżem osiągnie pożądaną konsystencje.
- Gorącym dżemem napełnij słoiki, zakręć, ustaw na zakrętkach i zostaw do czasu, aż wystygną.