Dzika kaczka duszona z oliwkami doskonale nadaje się na niedzielny obiad. Życzę smacznego.
Składniki:
- 1 dzika kaczka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka tłuczonych jagód jałowca
- sok z cytryny 150 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu
- 1 cebula
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 75 ml madery
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę sprawić, umyć, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć kaczkę i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie podzielić kaczkę na porcje. Włożyć ponownie do rondla, dodać obraną i posiekaną cebulę, oliwki i przyprawy, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, skraplając winem.
Gdy kaczka będzie miękka, wyjąć ją, usunąć większe kości, a sos przetrzeć przez sito. Łyżeczkę mąki zrumienić na maśle, rozprowadzić pozostałym rosołem i wlać do sosu. Ponownie do sosu włożyć kaczkę, dodać maderę i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z makaronem lub kaszą perłową.