Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Ekspresowa pizza bezglutenowa

Wystarczy zaopatrzyć się w bezglutenowe mąki, które są dostępne w każdym supermarkecie i zdrowa pizza dla alergików gotowa!  

składniki:

  • mieszanka mąk bezglutenowych: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 białka jajek

PRZYKŁADOWE DODATKI

  • 6 łyżek SOSU POMIDOROWEGO
  • 100 g mozzarelli w kulce + 1/2 szklanki tartej mozzarelli
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • suszone oregano, rukola lub bazylia

przyrządzanie:

  1. Wymieszać wszystkie mąki. Dodać zmielone siemię lniane oraz sól, wszystko dokładnie wymieszać.
  2. W garnuszku podgrzać mleko, odstawić z ognia, dodać drożdże i cukier, delikatnie wymieszać.
  3. Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.
  4. Miksować składniki na małych obrotach miksera przez ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  5. 2 tortownice o średnicy ok. 24 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  6. Do każdej tortownicy wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy.
  7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Włożyć pierwszą tortownicę i piec przez 3 minuty, rozsmarować sos pomidorowy, posypać startymi na tarce serami i piec przez kolejne 8 minut, pod koniec kładąc szynkę parmeńską i pokrojone pomidorki.
  8. Na koniec pieczenia pizza ma być zrumieniona od spodu. Po upieczeniu posypać ulubionymi przyprawami