Na ponure wieczory - zupa jest zbawieniem. Jej ciepło otula nas jak koc, smak pobudza zmysły, zapach wypełnia mieszkanie. Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Zapraszamy na krem z pora, udekorowany łososiem - jeśli ktoś lubi.
składniki:
- 2 pory
- 4 ziemniaki, obrane
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki śmietany do zup
- 100 g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pokrojonego pora i czosnek dusimy na oliwie na bardzo małym gazie.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
- Miksujemy za pomocą blendera, a na końcu dodajemy śmietanę. Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia.