Ekspresowe bułeczki cynamonowe. Idealne na popołudniowe smutki. Robią się praktycznie same. Zdecydowanie do przetestowania!
składniki:
- szklanka mleka
- opakowanie świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- pół kostki masła
- cynamon
przyrządzanie:
- Mleko podgrzej minimalnie, tak aby było letnie
- Następnie dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj dokładnie
- Odstaw w ciepłe miejsce, tak aby drożdże zaczęły pracować- około 10 minut
- Mąkę przesiać do miski, dodając cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
- Powoli zacznij pracować nad ciastem, wyrabiaj je rękoma i po chwili dodaj masło, całe jajko i żółtka.
- Wyrabiaj ciasto jeszcze chwilę zanim składniki pięknie się połączą i ciasto nie będzie się kleiło do rąk
- Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, przykryj ściereczką
- Po tym czasie ciasto przekrój na pół, urywaj mały kawałek i w dłoniach formuj kule, kształt bułeczki
- W każdym kawałku zrób małe zagłębienie, układaj bułeczki obok siebie na formie do pieczenia
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Wierzch bułeczek posmaruj roztopionym masłem i mocno posyp cynamonem
- Piecz około 20 minut