Szybkie i pyszne ciasto drożdżowe z budyniem.
składniki:
kostka masła
1, 5 szklanki mleka
pół kg mąki
szklanka cukru
1 jajo
50 g świeżych drożdży
budyń + niepełna szklanka mleka
przyrządzanie:
Z opakowania drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na chwilkę, do wyrośnięcia. Mąkę przesiej przez sitko.
Masło roztop, mleko delikatnie zagrzej. Przygotuj sobie większa miskę. Dodaj do niej mąkę, cukier, rozbite jajo, rozczyn, roztopione masło i mleko. Zagnieść ciasto. Ma być gładkie i nie kleić się do rąk.
Odstaw w ciepłe miejsce na około pół godzinki.
W czasie gdy ciasto będzie rosło, ty zajmij się budyniem. Ugotuj go według przepis na opakowaniu, dodaj jednak nieco mniej mleka. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie ciasto będzie miało nawet 3 krotnie większa objętość, a ty zagnieć je raz jeszcze i podziel na 2 części.
Jedną z tych części wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej masa budyniową i przykryj drugą częścią ciasta.
Piekarnik nastaw na 180 i piecz około 40 minut. Posyp pudrem.