Ekspresowe ciasto drożdżowe z orientalną nutką kardamonu. Robi się szybciutko, akurat gdy zapowiedzą się goście.
składniki:
10 dag drożdży
łyżka kardamonu z proszku
niepełna szklanka mleka
cukier waniliowy
5 i pół szklanek mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
Kruszonka:
masło
mąka
cukier
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy ręką przez kilka minut i zostawiamy tak na minimum 2 godziny , miska ma być przykryta ściereczką
- Następnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dosyć dokładnie
- Przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą odrobinę masła, cukru i mąki
- Ciasto przekładamy do formy, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 st. C. piekarnika. Pieczemy około 35 minut, a gdy ciasto wystygnie posypujemy pudrem